İndirim!

Metapsikoloji – 2 – Sigmund Freud

Sigmund Freud
Metapsikoloji — 2
Baskı • Bilinçsiz • Düşler Kuramına Metapsikolojik Bir Ek
Çeviren: Aziz Yardımlı
112 sayfa; 1. Hamur; 170 × 100 mm

43,50 TL 58,00 TL

ISBN: 977 2146131009 Kategoriler: , Etiketler:

Açıklama

BASKI (1915)
DIE VERDRÄNGUNG

“Ruh-Çözümsel Devimin Tarihi” (1914d) üzerine çalışmasında Freud “baskı kuramı üzerine ruhçözümlemenin bütün yapısının dayandığı temel taşıdır” dedi; ve elimizdeki denemede ve onu izleyen “Bilinçsiz” üzerine denemenin IV’üncü Kesiminde Freud bu kuramın en geliştirilmiş formülasyonunu verdi.

BİLİNÇSİZ (1915)
DAS UNBEWUSSTE 

“Metapsikoloji Üzerine Denemeler” dizisi Freud’un tüm kuramsal yazılarının en önemlileri olarak, ve ‘Bilinçaltı’ üzerine bu deneme o dizinin doruk noktası olarak görülebilir. Bilinçsiz ansal süreçlerin bulunduğu kavramı ruhçözümleme kuramının temelinde yatar. İnsan bilinci Freud’un teknik olarak “ön-bilinç” dediği bellek bölgesine açıktır. Ama Freud bellekte bilince girmesi engellenen bir alanın varolduğunu ileri sürer ve bunu “bilinçsizin alanı” ya da “bilinçaltı” olarak adlandırır. Engelleme işi “baskı” işlemi tarafından yerine getirilir. Bu bir savunma düzeneğidir, çünkü anımsama baskılanan gereci yeniden bilmenin ve bir bakıma yeniden yaşamanın yaratacağı “acı” duygusunu durdurur. Ama bu bilinçsiz içerik dinamiktir, ve kendini ilgili belirtilerde sergiler. Ruhçözümlemenin özgür çağrışım yöntemi yoluyla baskılanan içerik bilince getirilir.
DÜŞLER KURAMINA METAPSİKOLOJİK BİR EK (1917 [1915])
METAPSYCHOLOGISCHE ERGÄNZUNG ZUR TRAUMLEHRE

Bu denemede Freud başlıca uyku durumu tarafından anlığın değişik ‘dizgeleri’ üzerinde yaratılan etkilerin bir çözümlemesini sunmaya çalışır. Ve tartışması kendi payına sanrılar sorunu üzerinde ve normal durumumuzda düşlem ve olgusallığı nasıl ayırdedebildiğimiz sorusu üzerinde yoğunlaşır.— Aziz Yardımlı

Sigmund Freud Hakkında

Avusturya İmparatorluğu’nda Freiberg’de doğan ve daha sonraki yaşamını Viyana’da geçiren Sigmund Freud (1856-1939) psikiyatride Ruhçözümleme okulunu kurdu ve insan davranışının bilinçsiz belirleyicileri üzerine büyük ölçüde tutarlı bir açıklama geliştirdi. Çok okuyan, yolculuk yapmayı ve arkeolojik nesneler toplamayı seven Freud ailesine ve dostlarına büyük bağlılık gösteren biri idi. Freud kişiliğin nörolojiye indirgenebileceğine inanan fizyolog profesör Ernst Brücke altında değerli yıllarını harcadıktan sonra bu kez de karşıt uca geçerek histerinin iyileştirilmesinde hipnoz uygulayımını kullanan Parisli psikiyatrist Charcot’ya katıldı.

Charcot’nun yanından Viyana’ya döndükten sonra Freud Martha Beryas ile evlendi ve özel olarak çalışmaya başladı. Bir süre sonra hipnozu bütünüyle gereksizleştiren özgür çağrışım yoluyla hastalarda patolojik belirtilerin nedenleri olan bilinçsiz ya da baskılanmış gerecin yeniden bilinçli olmasını sağlayabildiğini keşfetti. Bu işlemin sonucunda belirtiler ortadan kalkıyordu.

Freud sağaltım yöntemine “psikanaliz” adını verdi. Kitapları ve konferansları bir yandan ona kısa bir süre içinde büyük ün kazandırırken, öte yandan tıp topluluğunun büyük bölümü tarafından kınanmasına yol açtı. Zamanla aralarında Eugen Bleuler ve Karl Jung da olmak üzere çok sayıda parlak araştırmacı Freud’un kuramı çevresinde çalışma grupları oluşturdu. Birinci Uluslararası Psikanaliz Kongresi 1908’de Salzburg’da toplandı. 1938’de Avusturya Nazi Almanyasına katılınca Freud Viyana’dan ayrılarak son yıllarını ailesi ile birlikte Londra’da geçirdi.

Freud’un yazıları 23 ciltten oluşan The Standard Edition of the Complete Psychological Works of Sigmund Freud’da toplanmıştır. Dikkati çekici çalışmaları arasında Düşlerin Yorumu, Gündelik Yaşamın Psikopatolojisi, Totem ve Tabu, Uygarlık ve Hoşnutsuzlukları, Bir Yanılsamanın Geleceği gibi başlıklar bulunur.

Ek bilgi

İçindekiler

Baskı — 7
Bilinçsiz — 27
Düşler Kuramına Metapsikolojik Bir Ek — 77

Sözlük — 117
Çözümlemeler / Aziz Yardımlı — 102
Dizin — 109

Değerlendirmeler

Henüz değerlendirme yapılmadı.

Sadece bu ürünü satın almış olan müşteriler yorum yapabilir.