İndirim!

Yaşamlar – 1 – Plutark

Plutark
Yaşamlar – 1
THESEUS • ROMULUS
LİKURGUS • NUMA
SOLON • POPLİCOLA
Çeviren: Meriç Mete
3. baskı; 13,5 × 21,5 cm; 224 sayfa; 1. Hamur
(PDF formatı  Google Play’den edinilebilir.)

195,00 TL 260,00 TL

ISBN: 978 975 397 091 4 Kategoriler: Etiketler:

Açıklama

Plutark İS birinci yüzyılın ortalarında, imparator Cladius’un egemenliği sırasında, Boeoteia’nın Kuzey bölgesinde küçük bir kent olan Khaeronea’da doğdu (yklş. İS 46). Genel kültürel bir eğitim aldı. O günlerde hem Yunanlılar hem de Romalılar için en çekici üniversite kenti olan Atina’da okudu. Ülkesine geri döndükten sonra, Plutark kentini bölgenin Roma valisine temsil etme görevine seçildi. Yazılarından anlaşıldığı gibi, Yunanistan’da birçok yeri gezdi, Anadolu, Mısır ve İtalya’ya yolculuklar yaptı.

Roma’da kalışı sırasında belli kamu işleri ile görevlendirildi ve bu nedenle Demosthenes’e sunuş yazısında kendisinin belirttiği gibi Latin dilini öğrenecek zaman bulamadı. Ama Yunanca Roma’da yazın sanatı ile ilgilenen ve görgülü insanların dili idi, ve kent eğitimli Yunanlılara, özellikle felsefecilere kucaklarını açmıştı. Bir Yunan felsefecisi ve Platonist olarak, Plutark, tıpkı kendi ülkesinde küçük ama seçkin yakınlar ve dostlar çevresinde yaptığı gibi, Roma’da da konferanslar verdi. Gününün önde gelen Romalıları arasında büyük bir tanıdıklar çevresi oluşturdu ve bunu korudu.

Atina eğitiminden, çeşitli yolculuklardan, diplomatik görevlerden, ılımlı bir yazınsal ünden ve Roma’da uzun bir kalıştan sonra, Plutark kitapları, notları, konferansları, denemeleri ve dingin ve uygar felsefesi ile küçük kır evine çekilmiş ve orada yerel devlet işleri ve komşu Delfi’deki belli dinsel görevler tarafından pek bölünmeyen boş zamanını kullanarak konferans ve denemelerinin taslaklarını geliştirmiş görünür. Bunlar “Moralia” ortak adı altında günümüze ulaşmıştır. Yine o sırada ona başlıca ününü kazandıran yapıtını — Yunanlıların ve Romalıların Yaşamları — tamamladı. Plutark Roma imparatorları Nero, Domitian ve Trajan’ın hükümranlıkları sırasında yaşadı, ve dünyadan İS 120 yıllarında ayrıldığına göre, Hadrian’ın imparatorluk tahtına çıkışına sevinçle tanık olmuş olmalıdır. Dünyası o yaşarken sürekli olarak iyileşmişti ve şimdi ikinci altın çağına giriyordu.

Ek bilgi

İçindekiler

SUNUŞ 7
THESEUS (EFSANE) 11
ROMULUS (EFSANE, İÖ 8’İNCİ YY) 41
THESEUS VE ROMULUS’UN KARŞILAŞTIRMASI 73

LIKURGUS (EFSANE, İÖ 9’UNCU YÜZYIL) 77
NUMA (EFSANE, İÖ 8 – 7’NCİ YÜZYILLAR) 111
LIKURGUS VE NUMA’NIN KARŞILAŞTIRMASI 139

SOLON (İÖ 638-537) 147
POPLICOLA (PARLAMA DÖNEMİ İÖ 500) 175
SOLON VE POPLIKOLA’NIN KARŞILAŞTIRMASI 197

EKLER
Özel Adlar İçin Bölümsel Bir Sözlük 205
Kısa Bir Sözlük 213
Dizin 214

Değerlendirmeler

Henüz değerlendirme yapılmadı.

Sadece bu ürünü satın almış olan müşteriler yorum yapabilir.