İndirim!

Bilimin Yapısı – Ernest Nagel

Ernest Nagel
Bilimin Yapısı
Çeviren: Aziz Yardımlı
1. baskı; 13,5 × 19,5 cm; 624 sayfa; 1. Hamur
(PDF formatı  Google Play’den edinilebilir.)

390,00 TL 520,00 TL

ISBN: 978 975 397 116 4 Kategoriler: , , Etiketler:

Açıklama

Ernest Nagel (1901-1985) Avusturya-Macaristan İmparatorluğunda Yahudi bir ailede doğdu. 10 yaşında ailesi ile birlikte ABD’ye göç etti ve 1919’da ABD yurttaşı oldu. “City College of New York”u bitirdikten (1923) sonra doktora derecesini “ölçü kavramı” üzerine çalışması ile Columbia Üniversitesinden aldı (1931). Journal of Philosophy (1939–1956), Journal of Symbolic Logic (1940-1946), ve Philosophy of Science (1956–1959) dergilerinin editörlüğünü yaptı. Nagel’in 1961 başyapıtı Bilimin Yapısı bilim felsefesinde en iyi çalışmalardan biridir ve Nagel’in kendisi en iyi birkaç Amerikan felsefecisi arasında sayılır. Bilimin Yapısı açıklamanın yapısını, bilimsel araştırmanın mantığını ve bilimsel bilginin mantıksal yapı ve örgütlenmesini çözümler ve çeşitli bilimlerin bilme savlarını değerlendirir.

Nagel kuramları ve modelleri ontolojik konumdan yoksun linguistik yapılar olarak görür ve Bilimin işinin simgesel mantık tarafından formüle edilen semantik “açıklamalar” üretmek olduğunu düşünür. Buna göre, felsefe “en iyisinden varoluş üzerine ve ona ilişkin bilgi savlarımız üzerine eleştirel bir yorumdur” (Naturalism reconsidered, 1954). İronik olarak, bilimin olgulara ilişkin gerçek bilgi elde edebileceğini yadsıyan, asıl bilimsel görevin problemler için önerilen yanıtları çürütmek olduğunu ve doğa yasasının “yalnızca bir tahmin” ya da “sanı” olduğunu düşünen Karl Popper’ın tutumu Nagel tarafından “belirsizlik uğruna arayış” olarak görülür. Bilginin yerine açıklamayı geçirirken yasa kavramını da düzelten ve onu “boşluklu yasalar,” “istatistiksel yasalar,” “deneysel yasalar” gibi evrensellik ve zorunluk taşımayan bildirimler olarak yeniden tanımlayan Nagel’in yasaları da birer olasılık, tahmin ya da sanı olarak prima facie yanlışlanmayı daha şimdiden doğrulayan bildirimlerdir.

Viyana Çevresinin mantıksal pozitivizmini Anglo-Saxon analitik bilim felsefesine uyarlama girişiminde bulunan Nagel Viyanalıların bilimsel kuramları tek bir kuram altında birleştirme çabalarının sonucundan kuşkuluydu. Buna karşın tüm bilimlerde aynı bilimsel açıklama mantığının geçerli olduğunu ve bilimsel kavramlar üzerine betimlemeci, realist ve araçsalcı görüşlerin yalnızca “yeğlenen konuşma kipleri” üzerinde anlaşmazlıklar olduğunu düşünüyordu. Toplumsal bilimlerin bilimsel olmadığını ileri sürenlere karşı onların kendilerine doğa bilimlerinden daha az yeterli olmadığını ve doğal bilimler ile aynı hermeneutik ölçütleri kabul etmeleri gerektiğini savundu. John Dewey’in bir öğrencisi ve yaşam boyu hayranı olan Nagel “doğrulanabilirlik”ten türeyen “doğruluk” kavramının yerine Dewey’in “bilgi” ölçütü olan ‘güvenilir önesürülebilirlik/warranted assertibility’ ilkesini geçirdi—“güven” etmeni öznenin kendisi tarafından yorumlanmak üzere. Böylece Nagel “olgular, ama yalnızca olgular incelenmelidir” ilkesine karşı bilim felsefesinde kuramsal “önsavlar”ın incelenmesine de izin verdi.

Ayer’e göre, Nagel “modern bilimin yeterli bir bilgisini ve anlayışını taşıyan birkaç felsefeciden biri” idi. Nagel ABD’de “Yahudi kafası Batı uygarlığının felsefesini ve tarihini doğru olarak yorumlayamaz ve anlayamaz “ görüşünü (William Hocking, Harvard Üniv.) yorumun herkese açık olduğunu düşünerek, kendisi yorumlar yaparak ve “doğru yorum” diye birşeyin olamayacağını göstererek çürüttü. Rudolf Carnap, Hans Reichenbach, ve Carl Hempel ile birlikte mantıksal pozitivizmin evrensel adlarından biri olan Nagel Avrupa’da bir yıllık eğitimden sonra “Impressions and Appraisals of Analytic Philosophy in Europe” başlıklı bir makale yayımlayarak (1936) bunda natüralizme ve pragmatizme dek ulaşmış Amerikan düşünürlerini Avrupalı Ludwig Wittgenstein, Moritz Schlick ve Rudolf Carnap’ın daha ileri bir felsefi konumu temsil ettiğini düşündüğü pozitivizmleri ile tanıştırdı. Kendi felsefi duruş noktasını “Natüralizm” olarak nitelemeyi yeğleyen Nagel doğalcılığına bir parça hümanist tinselcilik katmayı uygun görerek, “Natüralizm yalnızca özdeksel olanın varolduğunu ileri sürmez,” diyordu, “ çünkü deneyimde saptanan pekçok şey—eylem kipleri, anlam ilişkileri, düşler, sevinçler, tasarlar, özlemler—böyle olarak özdeksel cisimler ya da özdeksel cisimlerin örgütlenmeleri değildir” (Naturalism Reconsidered, 1954).
— Aziz Yardımlı

 

NAGEL’İN YAŞAMI
Ernest Nagel (1901-1985) Çek asıllı bir Amerikan felsefecisi idi. Nagel on yaşında ailesi ile birlikte ABD’ye göç etti, 1919’da ABD yurttaşı oldu. Rockefeller Üniversitesindeki bir yılı dışında akademik kariyerinin bütününü Columbia Üniversitesinde geçirdi. Çalışmaları geometri ve olasılık, quantum mekaniği, indirgemeci ve tümevarımcı bilim kuramlarının konumu gibi matematik felsefesi alanları üzerinde yoğunlaştı. 1961’de yayımlanan ve bilim felsefesinin en temsilci çalışmalarından biri olarak görülen Structure of Science analitik bilim felsefesini başlattı. Nagel Bilimin Yapısı’nda bilimsel kavramların biçimsel mantıksal yapısını inceler ve sağ-duyu (common sense) bakış açısından çeşitli bilimlerin bilgi savlarını değerlendirir.

Rudolf Carnap, Hans Reichenbach ve Carl Hempel ile birlikte mantıksal pozitivizmin önemli adlarından biri olarak kabul edilen Nagel 1958’de James R. Newman ile birlikte Gödel’s Proof başlıklı çalışmasını üretti. Ludwig Wittgenstein ve Rudolf Carnap gibi Avrupalı pozitivistleri ABD’ye tanıtan Nagel Journal of Philosophy’de (1939-1956) ve Journal of Symbolic Logic’te (1940-1946) editörlük yaptı. An Introduction to Logic and Scientific Method (1934) başlıklı çalışması kendi alanındaki ilk ve en başarılı çalışmalardan biri olarak görülür. Mantığı ve matematiği dilbilimsel terimlerde yorumlama çalışmalarının sonucu Logic Without Ontology başlıklı denemesi oldu.

Ek bilgi

İçindekiler

Önsöz

1. Giriş: Bilim ve Sağ Duyu 17

2. Bilimsel Açıklamanın Kalıpları 30
I. Bilimsel Açıklama Örnekleri — 30
II. Dört Açıklama Tipi — 35
III. Bilimler Açıklar Mı? — 40

3. Tümdengelimli Açıklamanın Kalıbı 43
I. Bireysel Olayların Açıklamaları — 44
II. Yasaların Açıklaması — 47
III. Açıklamalarda Genellik — 51
IV. Açıklamaların Epistemik Gerektirimleri — 56

4. Bilimsel Yasaların Mantıksal Karakteri 61
I. İlineksel ve Nomik Evrensellik — 63
II. Yasalar Mantıksal Olarak Zorunlu Mudur? — 66
III. Nomik Evrenselliğin Doğası — 70
IV. Olguya-Aykırı Evrenseller — 81
V. Nedensel Yasalar — 87

5. Deneysel Yasalar ve Kuramlar 93
I. Ayrım İçin Zeminler — 95
II. Kuramlarda Üç Büyük Bileşen — 104
III. Karşılık-Düşme Kuralları — 111
6. Kuramların Bilişsel Konumu 120
I. Andırımın Rolü — 121
II. Kuramların Betimlemeci Görüşü — 131
III. Kuramların Araçsalcı Görüşü — 142
IV. Kuramların Realist Görüşü — 154

7. Mekanik Açıklamalar ve Mekanik Bilimi 165
I. Mekanik Açıklama Nedir? — 165
II. Mekanik Biliminin Mantıksal Konumu — 185

8. Uzay ve Geometri 213
I. Newtoncu Çözüm — 213
II. Arı ve Uygulamalı Geometri — 224

9. Geometri ve Fizik 243
I. Almaşık Geometriler ve Karşılıklı İlişkileri — 243
II. Geometrinin Seçimi — 261
III. Geometri ve Görelilik Kuramı — 274

10. Fiziksel Kuramda Nedensellik ve Belirlenimsizcilik 284
I. Klasik Mekaniğin Deterministik Yapısı — 285
II. Fiziksel Durumun Almaşık Betimlemeleri — 292
III. Quantum Mekaniğinin Dili — 300
IV. Quantum Kuramının İndeterminizmi — 311
V. Nedensellik İlkesi — 322
VI. Şans ve İndeterminizm — 330

11. Kuramların İndirgenmesi 341
I. Termodinamiğin İstatistiksel Mekaniğe İndirgenmesi — 343
II. İndirgeme İçin Biçimsel Koşullar — 349
III. İndirgeme İçin Biçimsel-Olmayan Koşullar — 362
IV. Doğuş Öğretisi — 370
V. Bütünler, Toplamlar, ve Örgensel Birlikler — 383

12. Mekanistik Açıklama ve Örgenlik Yaşambilimi 401
I. Teleolojik Açıklamaların Yapısı — 404
II. Örgenlik Yaşambiliminin Duruş Noktası — 430

13. Toplumsal Bilimlerin Yöntembilimsel Problemleri 448
I. Denetlenen Araştırma Biçimleri — 451
II. Kültürel Görelilik ve Toplumsal Yasalar — 460
III. Toplumsal Bir Değişken Olarak Toplumsal Fenomenin Bilgisi — 466
IV. Toplumsal Bilimin İçeriğinin Öznel Karakteri — 474
V. Toplumsal Araştırmanın Değer-Yönelimli Yanlılığı — 485

14. Toplumsal Bilimlerde Açıklama ve Anlama 502
I. İstatistiksel Genellemeler ve Açıklamaları — 502
II. Toplumsal Bilimde İşlevselcilik — 518
III. Yöntembilimsel Bireycilik ve Yorumlayıcı Toplumsal Bilim — 533
15. Tarihsel Araştırma Mantığında Problemler 545
I. Tarihsel İncelemenin Özeksel Odağı — 545
II. Olasılıklı ve Türeyişsel Açıklamalar — 549
III. Tarihsel Araştırmada Yineleyen Sorunlar — 572
IV. Tarihte Determinizm — 589

SÖZLÜK — 603
DİZİN — 609

Değerlendirmeler

Henüz değerlendirme yapılmadı.

Sadece bu ürünü satın almış olan müşteriler yorum yapabilir.